IFK - en ungdomsförening
IFK Norrköping är i grunden en ungdomsförening. Det var nämligen två femtonåriga pojkar från Högre Allmänna Läroverket (nuvarande De Geer-gymnasiet) som bildade föreningen den 29 maj 1897.
IFK Norrköping är i grunden en ungdomsförening. Det var nämligen två femtonåriga pojkar från Högre Allmänna Läroverket (nuvarande De Geer-gymnasiet) som bildade föreningen den 29 maj 1897.
IFK har sedan starten strävat efter att uppmuntra och stödja såväl en bred och social barn- och ungdomsverksamhet som en mer elitinriktad utbildning för lite äldre ungdomar. Under hela 60 år (1923-83) bedrev IFK exempelvis en sommarkoloni för barn och sedan 1920-talet har IFK:s pojkar och juniorer vunnit seger efter seger i serier och cupturneringar.
Genom den starka kopplingen till Läroverket blev det naturligt att en stor del av ungdomsverksamheten kom att bedrivas på Läroverkets idrottsanläggning Getängen bakom Linghallen, där många matcher ägde rum inför stor publik.
IFK har medverkat med otaliga pojklag i Norrköpings Pojklagsserier (1941-2004). På bilden ser man bland andra Ove Kindvall och Roland Pressfeldt som båda avancerade till A-laget. Ove blev ju också en mycket framgångsrik landslagsspelare och professionell fotbollsspelare i Holland - ett föredöme för fotbollsintresserade barn och ungdomar.
På 1950-talet startade IFK "internationella turneringar" på Getängen under ledning av Erik Johansson, Gösta Djerf och Nisse Olofsson.
Från mitten av 1960-talet bedrev IFK den populära skolturneringen för 5-klassare på samma anläggning. Även då med Nisse Olofsson som ledare.
Båda dessa projekt blev rekryteringsbaser för IFK:s ungdomsverksamhet.
1979 blev det en renässans för IFK:s barnverksamhet genom "Engelska ligan" - nu inomhus för pojkar 8-11 år, efter ett initiativ av ungdomsledaren Curt Söderström. Engelska ligan (numera "Premier League") är fortfarande ett populärt lördagsnöje för många fotbollsintresserade barn, föräldrar, far- och morföräldrar och många andra.
1984 var Bengt "Julle" Gustavsson ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten sedan han kommit tillbaka som ledare i IFK efter en framgångsrik landslags- och proffskarriär.
1993 blev Thomas Westerberg ansvarig för IFK:s barn- och ungdomsverksamhet. Under hans ledning började IFK med en bollekskola och IFK anslöt sig till det nationella ungdomsprojektet Tipselit (16-19 år).
I mitten av 1990-talet gav IFK:s ungdomsutskott in en motion till NUS (Norrköpings Ungdomsserier) och föreslog att 5-mannafotboll skulle införas för de yngsta barnen. Motionen stötte på hårt motstånd från konservativa krafter men gick igenom till slut.
5-mannafotboll har nu införts i hela fotbollssverige.
1995 bidrog Thomas till att ge ut första upplagan av mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten, SPELA - LEK - LÄR.
Thomas initiativ och satsningar kom att bli grogrunden för en fortsatt stark utveckling och den senaste tidens oerhört framgångsrika ungdomssatsning.
2000 blev Ulf Rann barn- och ungdomsansvarig. Han bidrog till att ge ut nya mål och riktlinjer (2001) och drev fram den så kallade Akademin (2005-2009) för pojkar i åldrarna 14-16 år.
Ulf bidrog också i hög grad till den senaste tidens goda utveckling av unga talanger.
2011 gavs nya mål och riktlinjer ut - "Mot nya mål...".
IFK fortsatte därmed på sin linje, att verka för en bred och social barn- och ungdomsverksamhet, dock med krav på kvalitet i träningarna från start, i kombination med en tuff elitinriktad satsning för de lite äldre ungdomarna.
IFK uttalade också att föreningen vill verka för en livfull fotbollsutveckling även utanför de egna leden.
Sedan 1995 arrangerar IFK, tillsammans med andra idrottsföreningar, Stadium Sports Camp, som lockar ungdomar från hela Sverige att prova på många, många idrotter - i linje med IFK:s filosofi för barn- och ungdomsverksamhet.
IFK har sedan starten haft stora nationella och internationella lagframgångar på ungdomssidan
Allt i linje med IFK:s filosofi för barn- och ungdomsverksamhet.